White Island - Reisverslag uit Palmerston North, Nieuw Zeeland van Geert Biggelaar - WaarBenJij.nu White Island - Reisverslag uit Palmerston North, Nieuw Zeeland van Geert Biggelaar - WaarBenJij.nu

White Island

Door: Geert van den Biggelaar

Blijf op de hoogte en volg Geert

29 September 2011 | Nieuw Zeeland, Palmerston North

Tijd voor een nieuw verslag! Er is al flink wat tijd verstreken sinds mijn vorige verslag, maar ik vind niet dat ik een verslag hoef te schrijven als ik niets boeiends meemaak. Afgelopen weekend zijn we weer weggeweest, dus nu heb ik weer genoeg stof tot schrijven.

Van woensdag 14 september tot vrijdag 23 september is er niet veel bijzonders gebeurd.
Ik heb een paar handschoenen gekocht (twee linkerhandschoenen...grr...) en Gerco en ik hebben beiden een fiets gekocht. Gerco heeft een fiets van 300 dollar gekocht, die hij weer terug kan verkopen aan de fietsenmaker voor 150 dollar. Ik heb er één gekocht bij de plaatselijke action waar ik het al eerder over had. Deze fiets kostte maar 150 dollar (80 euro) en hij doet het uitstekend!
Verder hebben we nog een Nederlander leren kennen. Stijn zit ook op de HAS, maar studeert geen dier- en veehouderij maar bedrijfskunde- en agribusiness. Ook Stijn is een echte Oost-Brabander! (Hij komt uit Schijndel.)
O en we zijn natuurlijk druk bezig geweest met locomotiescoren van de inmiddels 800 afgekalfde koeien op de twee verschillende bedrijven.

Zaterdag 24 september gingen we op reis richting de 500 kilometer verderop gelegen vulkaan 'White Island'. Stijn was daar al geweest en had op zijn waarbenjij.nu supermooie foto's geplaatst. Het leek ons (Gerco, Sabine en mij) dus ook wel de moeite waard om daar een kijkje te gaan nemen.
De reis ging via Taupo, een toeristisch stadje waar we nog even stopten bij 'Craters of the moon'. Craters of the moon was, zoals de naam al zegt, kraters, waardoor het landschap wat weg had van de maan. Craters of the moon stond onderaards zelfs in verbinding met White Island, waar we de volgende dag heen zouden gaan. Apart om te zien dat uit de grond zomaar stoom en warm water komt.
Daarna zijn we Rick Donkers op gaan halen. Ook Rick is een klasgenoot van de HAS (lijkt wel of heel de HAS tijdelijk in Nieuw Zeeland woont) en hij verbleef vrij dichtbij White Island. Kleine moeite om hem ook even op te halen...
We hebben een hotel geboekt in Whakatane (spreek uit: fok-kaa-taa-ne), waar we later dan gepland aankwamen. Nu hebben we dus ook meegemaakt hoe donker het in de bergen is zonder de zon. Geen lantaarnpaal te bekennen!

Zondagmorgen zaten we om 9 uur op de anderhalf uur durende bootreis richting White Island. De boot schudde flink op en neer en dat was in het begin best leuk. Na een uur ben je dat echter behoorlijk beu en Sabine werd er zelfs goed ziek van. White Island zelf was fantastisch! We werden wel meteen gewaarschuwd wat we moesten doen als de vulkaan zou uitbarsten en we kregen een helm en een gasmasker op. Dat gasmasker was wel nodig. Soms kon je door de dampen echt niet normaal ademen.
We hebben ook nog uitleg gekregen over hoe hier vroeger zwavel gewonnen werd. Er waren nog resten te vinden van het oude gebouw waarin de zwavel bewerkt werd. Eigenlijk was het intussen meer een ruïne, doordat de chemische dampen het gebouw flink aantastten. Ook het water was er behoorlijk chemisch. We mochten dat uittesten door er een smerige 10 dollarcent (ziet eruit als een 5-eurocent) in te houden. Die was binnen één tel superschoon. Daar kan geen Vanish of Cillit Bang tegenop!

Op de terugweg in de boot hebben we op een rots zelfs nog wilde zeeleeuwen gezien! Dat vond ik toch ook wel heel bijzonder.

's Avonds zijn we uit eten geweest. We konden eerst geen gezellig restaurant vinden, maar uiteindelijk zijn we toch in een wat drukker restaurant beland. Heerlijk gegeten, maar dat was aan de prijs ook meteen te merken...

Die avond kwamen we er ook achter dat op nog geen honderd meter van ons huisje een waterval liep. De volgende ochtend zijn we daar vroeg naartoe gegaan om nog wat mooie plaatjes te schieten. Ik had in Noorwegen ook al wel watervallen gezien, maar nooit één waar je zo dichtbij kon komen.

Op de terugreis kwamen we langs Rotorua, waar we Rick bij zijn nieuwe stageplek afzetten. Daarna weer richting Taupo. Bij Taupo ligt 'lake Taupo'. Deze dag scheen daar prachtig de zon op, waardoor wij het wel een mooie pauzeplek vonden.
Kortom: we hebben er weer een mooi weekendje van gemaakt.

Gisteren werd trouwens voor het eerst een WK-wedstrijd rugby in Palmerston North gespeeld. De hele dag stond volgens mij in het teken van die wedstrijd, want vanaf 12 uur kwam er al muziek van het plein. Wij dachten er 's avonds ook heen te gaan, maar toen we er aankwamen, was heel het plein al uitgestorven... Jammer, maar zondag wordt er hier nog een wedstrijd gespeeld!

Geert

• 29 September 2011 - 12:39

Ruud Van Tilborg:

Goed bezig geert. Ziet er uit als een prima tijd die je daar hebt.

• 30 September 2011 - 10:44

Inge Vd Biggelaar:

Leuk verhaaltje!! Wij gaan vanavond op verjaardag bij jullie mams, daar ook maar weer eens bij kletsen haha! Veel plezier daar nog.

• 30 September 2011 - 19:25

Piet En Mia:

hoi geert,
    Leuk verhaal,en hele leuke foto"s.
    Je zult het daar best naar je zin hebben.Nieuw-Zeeland is een prachtig land,volgens onze Joran.
    Geniet er maar lekker van, want deze tijd gaat ook snel.
    Groeten uit Vorstenbosch.

• 30 September 2011 - 19:26

Piet En Mia:

hoi geert,
    Leuk verhaal,en hele leuke foto"s.
    Geniet er maar lekker van, want deze tijd gaat ook snel.
    Groeten uit Vorstenbosch.

• 03 Oktober 2011 - 07:46

Henk En Rikie:

Hoi Geert,
    Zo te zien heb je het geweldig naar je zin zo ver van huis. Super foto's, mooi om je verhalen te lezen. Houen zo....
    Groetjes uit het zonnige Heesch (26° in oktober)

• 04 Oktober 2011 - 16:58

Joran En Yvonne:

Hey Geert,
    mooi man !! Heel herkenbaar allemaal. Wij zijn ook op White Island geweest met masker tegen de zwaveldampen. En inderdaad het water in het meer daar is nog zuurder dan accuzuur. Daar los je gewoon in op, dus goed idee van je om daar niet te gaan zwemmen.
    Craters of the moon vonden wij ook tof. Ben je ook al in Rotorua geweest, Hell's Gate en Wai-O-Tapu ?
    Of Hotwaterbeach op schiereiland Coromandel. Vooral Wai-O-Tapu is een echte aanrader !!!
    Veel plezier nog daar !!

Groetjes uit Uje,
    Joran en Yvonne

• 05 Oktober 2011 - 07:40

Koen:

Mooi verslag weer Geert. Leuk dat je het naar je zin hebt en dat er genoeg te doen is.

• 08 Oktober 2011 - 19:46

Marcel:

Hoi Geert,

White Island lijkt me heel indrukwekkend om te zien. Een schitterend landschap als ik zo de foto's zie.
    Leuk dat jullie fietsen hebben gekocht. Lijkt me ook erg gaaf om daar te mountainbiken.

Veel plezier nog!

Groeten,
    Marcel

• 10 Oktober 2011 - 06:35

Anet Van Den Biggelaar:

Hey Geert!
    Indrukwekkende natuur daar! Heel apart lijkt mij, zo'n vulkaan. Maar wel jammer dat je gewoon 2 weken daar niks boeiends hebt gedaan!